Lightroom 2 @home

Deze cursus wordt opnieuw aangeboden in januari 2024. Inschrijven kan vanaf midden december 2023.

Lightroom 2: Foto's bewerken, delen en publiceren

Online cursus Publiceren en delen met Adobe Lightroom

“Lightroom Classic is meer dan alleen een programma voor fotobeheer en fotobewerking.”

Je kan er ook tal van mooie creaties mee ontwerpen en publiceren. Deze online cursus is dan ook ideaal voor wie op eigen tempo alle modules in dit veelzijdige programma wil leren gebruiken en naast fotobewerking ook creaties wil maken met eigen foto’s.

“Professioneel opgenomen videolessen in zeer hoge beeldkwaliteit”

Cursus Adobe Lightroom in afstandsonderwijs

In de uitgebreide videolessen in UltraHD kwaliteit geeft de leerkracht op een duidelijke en gestructureerde manier uitleg over het publiceren, delen en bewerken van foto's in Adobe Lightroom Classic:

 • - Geavanceerde bewerkingsmogelijkheden in de module Ontwikkelen.
 • - Via Tethering foto’s maken vanuit Lightroom.
 • - Werken met Photoshop en andere programma's van en naar Lightroom.
 • - Foto’s automatisch voorzien van geotags via een app of handmatig via Lightroom.
 • - Foto's en reisroutes op een wereldkaart plaatsen of weergeven in de module Kaart.
 • - Een flyer en een fotoboek samenstellen in de module Boek.
 • - Een video (diamontage) maken of een presentatie starten in de module Presentatie.
 • - Een webgalerie samenstellen in de module Web.
 • ...

“Gebruiksvriendelijke elektronische leeromgeving”

De online lessen worden aangeboden via een gebruiksvriendelijke elektronische leeromgeving die je kan bekijken op computer, tablet of smartphone. Hier zal je, naast de videolessen, ook de oefeningen, quizzen en ander lesmateriaal gemakkelijk terugvinden.

“Interessante en relevante opdrachten”

In de leeromgeving zal je de opdrachten duidelijk en uitvoerig beschreven zien staan. De fotobewerkingsopdrachten maak je eveneens op je eigen tempo. Na het indienen, krijg je een score en feedback. Je verneemt dan ook wat er goed was en waar er nog ruimte voor verbetering mogelijk is. Op elk moment kan je jouw tussentijds resultaat opvolgen en wanneer alle opdrachten uitgevoerd en beoordeeld werden, dan zie je meteen jouw eindresultaat.

“Hulp en advies zijn steeds beschikbaar”

Zit je met een vraag of heb je een opmerking, dan kan je die steeds via de leeromgeving doorgeven. Op schooldagen mag je binnen de 48 uur een antwoord van de leraar verwachten. Er is geen limiet op het aantal vragen dat je via de leeromgeving mag stellen.

“Duur en kostprijs van de cursus”

De cursus loopt over 20 weken. Alle opdrachten moeten voor het einde van de 20e week ingediend zijn. Nadien krijg je nog minstens twee extra maanden toegang tot de videolessen en het cursusmateriaal.

De cursus kost slechts €90,00 (+€3,00 bijdrage voor het software-aanbod). Indien je dat wenst, kan je bij de inschrijving een factuur aanvragen (b.v. als zelfstandige, voor je werkgever of bij betaling met KMO-portefeuille). Ben je werknemer, dan kan je voor deze cursus tot 60 uren Vlaams opleidingsverlof opnemen! Kan je gebruik maken van opleidingscheques, dan kan je tot €46,50 besparen op deze cursus!

“Hoe inschrijven voor deze cursus?”

Inschrijven zal mogelijk worden vanaf midden december 2023. Houd deze website in de gaten of volg ons op Facebook.

“Grote korting voor Adobe Creative Cloud”

Je kan het inschrijvingsgeld voor deze cursus snel terugverdienen. Als cursist van CVO Scala kan je een jaarabonnement op 'Adobe Creative Cloud - Alle apps' aankopen voor slechts €89,95 in plaats van €235,95. Je krijgt dan o.a. deze programma’s een jaar lang ter beschikking: Lightroom, Photoshop, Illustrator, InDesign, Premiere Pro, Dreamweaver en Acrobat Pro. In het jaarabonnement zit ook 100 Gb cloudopslag.

Online cursus Fotobewerking met Lightroom: Grote korting voor Adobe Creative Cloud

Wat cursisten vertellen
Enkele reacties

Ik heb in het verleden reeds enkele cursussen Lightroom gevolgd in T**** en L******. Maar deze manier van lesgeven valt 200 % mee! Heel goed gebracht en wat een niveau !


De Pop-Art techniek vind ik trouwens geweldig. Ik heb dat jaren geleden met een App geprobeerd om dan na te schilderen maar dit in LR is super.


Met veel enthousiasme ben ik gestart met Lightroom 2. Plezant om foto's waarvan ik dacht ze in de prullenbak te gooien toch gepimpt te krijgen.

Inschrijven

Aanbod januari 2024

Houd deze webpagina in de gaten of stuur een kort bericht naar joan@cvoscala.net indien je verwittigd wil worden wanneer online inschrijven mogelijk is.

Lightroom 2 @home

Overzicht lessen

Alle videolessen, oefeningen en ander lesmateriaal zijn bij de start van de cursus meteen beschikbaar in de leeromgeving.
Deze cursus wordt momenteel herwerkt. De volgorde en het aantal lessen zal zeker nog wijzigen.

De kleurtintcurve, meestal kortweg curve genoemd, is een krachtig hulpmiddel waarmee je de helderheid en het contrast van een foto kan aanpassen. Door de curve aan te passen, kan je bepaalde delen van een foto lichter of donkerder maken en zo ook het contrast verhogen of verlagen.

Een andere toepassing van de curve is het omzetten van een ingescand kleurennegatief tot een kleurenfoto. Ook dat komt in de videoles aan bod.

Naast een curve voor helderheden beschikt Lightroom ook over een Rode, Groene en Blauwe curve. Met deze kleurcurves kan je geavanceerde kleurcorrecties uitvoeren, of portretfoto's een  'Instagramlook' geven.

Verder in deze videoles bekijken we hoe je het Sepia- en Cyanotypie-proces ook kan bekomen met de kleurtintcurves.

Tenslotte komt nog een laatste curve aan bod: de parametrische curve. Met deze curve kan je op een gemakkelijke manier de belichting van een foto aanpassen, maar is deze curve nog wel nuttig?

Tegenhouden en Doordrukken zijn handelingen die in analoge fotobewerking vaak werden uitgevoerd om bepaalde delen in een foto donkerder of juist lichter te maken.   

Gesplitste tinten is eveneens een oude techniek uit de donkere kamer waarbij kleur toegevoegd werd aan de hooglichten zonder de schaduwen te beïnvloeden of vice versa.

Pseudo-solarisatie, een oude techniek waarbij de helderheden omgekeerd werden door sterke overbelichting, tijdens de opname of tijdens het ontwikkelen, kan vandaag in Lightroom gesimuleerd worden. Met deze techniek kan je kleurrijke pop-art kunstwerken van jouw foto's maken!

Steeds dezelfde set handelingen uitvoeren is saai en contra-productief. Gelukkig hoeft dat ook niet. Verneem in deze les hoe je de bewerkingen slechts één keer uitvoert en bewaart in een Voorinstelling. Die kan je vervolgens toepassen op andere foto’s.

We bekijken eerst de ingebouwde voorinstellingen van Lightroom, inclusief de nieuwe adaptieve voorinstellingen en maken daarna zelf Voorinstellingen aan.

Eigen voorinstellingen kan je exporteren en delen met vrienden of collega's én je kan voorinstellingen van anderen importeren. Als cadeautje kan je een kleine set Voorinstellingen downloaden via de leeromgeving.

Met een ISO-adaptieve voorinstelling kan je de intensiteit van bewerkingen afstemmen op de ISO-waarde van de opname. Zo kan je gemakkelijk en snel aanpassingen zoals ruisonderdrukking met net voldoende effect laten uitvoeren. Het is niet zó moeilijk om een dergelijke voorinstelling te maken, dankzij het stappenplan uit de videoles.

Daarna komen nog enkele mogelijkheden aan bod om dezelfde reeks bewerkingen op meerdere foto's toe te passen.

Foto’s maken via een computerprogramma, zoals Lightroom, heet in het jargon ‘Tethered shooting’. Tether betekent vastgebonden. Je bindt je camera vast aan de computer met de USB-kabel zodat Lightroom jouw camera kan bedienen.

Fotograferen via Lightroom biedt vooral in de studio enkele voordelen. Deze mogelijkheden komen in de les aan bod: 

 • Meteen na het afdrukken kan je het resultaat bekijken op een groot scherm en inzoomen op cruciale delen om de scherpte(diepte) te controleren. 
 • Met de camera op statief kan je gemakkelijk een reeks foto’s maken met dezelfde compositie, maar met andere belichtingsparameters of scherpstelafstanden. Dat kan onder meer nuttig zijn voor HDR en focus stacking.
 • Tijdens een fotosessie kunnen de foto’s meteen door het model of de klant bekeken en besproken worden. In een les fotografie kunnen de cursisten meteen het resultaat van een demonstratie bekijken via een projectiescherm of grote televisie.

Via de module Kaart kan je foto’s met geotags op een wereldkaart tonen. We starten deze les met een bespreking van de mogelijkheden om foto's automatisch of half-automatisch te voorzien van een geotag, metagegevens bestaande uit lengtegraad, breedtegraad, hoogte, datum en tijdstip. Daarna bekijken we de mogelijkheden van de module Kaart om tracklogs, gemaakt via een app, te openen en er foto’s mee te laten geotaggen. 

Foto's kan je in Lightroom ook volledig handmatig geotaggen, we bekijken hoe je dit het meest efficiënt doet.

Via de module Boek maken we een eerste creatie in Lightroom, namelijk een eenvoudige flyer. Met foto's en enkele tekstvakken proberen we de verschillende lay-outmogelijkheden uit. De flyer kunnen we afwerken tot een JPG-bestand of exporteren naar een PDF-document.

Via de module Boek in Lightroom kan je een prachtig fotoboek samenstellen en laten afdrukken door het zelfpublicatieplatform Blurb. Je kan het ook afwerken tot een pdf om zelf af te drukken, te delen of te publiceren.

Lightroom is uiteraard geen desktoppublishingprogramma zoals Publisher of InDesign, maar met wat kennis en geduld kan je zeker een fotoboek ontwerpen gevuld met foto's, titels, tekstblokken, paginanummers en meer. 

Jouw mooiste of meest interessante foto’s boeien ongetwijfeld een breed publiek. Presenteer ze via de module Presentatie of maak er een videomontage van om via sociale media te delen.

In deze videoles starten we met het aanleggen van een verzameling met daarin foto’s en video's waarvan je een diavoorstelling, video of afspeelbare PDF wil maken. We tonen de mogelijkheden voor presentaties en videomontages: achtergronden, titels en teksten, overgangseffecten en muziek. De presentatie kan via Lightroom afgespeeld worden, maar we gaan het ook exporteren naar een video- of pdf-bestand of naar een reeks jpg-bestanden.

In de module Web kan je van een selectie foto’s webpagina’s maken die je op je eigen website kan publiceren. Zo kan je de hele wereld kennis laten maken met jouw fotografische talenten!

Lightroom biedt verschillende lay-outstijlen aan voor een webgalerie. In de klassieke stijl wordt in een overzichtspagina de foto's als miniaturen in een raster naast elkaar geplaatst en is er veel ruimte voor logo's, titels en tekst voorzien, zodat het geheel op een mini website lijkt. Op de afbeeldingspagina, die verschijnt wanneer je in de overzichtspagina op een miniatuurfoto klikt, kan je boven of onder de foto titels en tekst plaatsen en deze opmaken.


Voordelen

62% korting voor Adobe Creative Cloud

Lightroom, Photoshop, Illustrator, Premiere, InDesign, Dreamweaver en meer...

Opleiding erkend door de Vlaamse overheid

Referentie ODB: ODB-Y00463-002
Officiële benaming: ICT in een Creatieve Context - Creatief met afbeeldingen: eenvoudige bewerkingen.

Cursus komt in aanmerking voor:

Vlaams opleidingsverlof
Krijg tot 60 uren betaald opleidingsverlof
Opleidingscheques
50% van het inschrijvingsgeld terugbetaald

Begeleiding door ervaren vakleerkracht
Microsoft 365 inbegrepen

Word, Excel, Powerpoint, Publisher en meer...

Leraar Joan Staels

Uw leraar

Joan Staels is fotograaf en reportagemaker en werkte ondermeer voor Vlaamse Uitgeverijen zoals Lannoo en Pelckmans. Hij publiceerde meerdere boeken over digitale fotografie en fotobewerking in eigen beheer. Joan heeft meer dan 30 jaar onderwijservaring.

Praktische info

Aantal lessen: 16
Prijs cursus: €93
Handboek: €29,95
Apart te koop via handboeken.be