Digitale fotografie 1 @home

Voor deze cursus kan je nu online inschrijven. Start vanaf maandag 2 september 2024 met de lessen!

Digitale fotografie 1: Basistechnieken

“Verwerf op eigen tempo een degelijke basiskennis fotografie.”

De online cursus digitale fotografie bij CVO Scala is niet gebonden aan vaste uren of aan een vaste lesplaats. Je kan op eigen tempo een degelijke basiskennis fotografie verwerven. Je leert onder meer hoe je de belichting en de kleuren regelt en hoe de perfecte scherpte en scherptediepte ontstaan. Daarnaast is er ook ruim aandacht voor compositie en krijg je veel tips voor het fotograferen van personen, huisdieren, landschappen, voeding en producten. Fotobewerking komt ook aan bod.

“Professioneel opgenomen videolessen”

Online cursus digitale fotografie: Elektronische leeromgeving

De kern van de online cursus zijn uitgebreide, professioneel opgenomen videolessen in zeer hoge beeldkwaliteit (4K UltraHD) waarin de leraar op een duidelijke en gestructureerde manier uitleg geeft. Het grote voordeel van videolessen is dat je op elk moment kan pauzeren of delen kan herbekijken. De video's kan je schermvullend bekijken op pc, laptop, tablet of smartphone. De videokwaliteit past zich automatisch aan de beschikbare internetverbinding aan zodat je zonder hapering of onderbreking kan kijken.

“Innovatieve en gebruiksvriendelijke elektronische leeromgeving”

Online cursus digitale fotografie: Elektronische leeromgeving

De online lessen worden aangeboden via een zelf ontwikkelde, innovatieve en zeer gebruiksvriendelijke elektronische leeromgeving die je kan bekijken op computer, tablet of smartphone. De videolessen worden aangevuld met extra lesmateriaal zoals een fotogalerij, een quiz, een simulatie, extra video’s of oefeningen die je vrijblijvend kan uitproberen.

“Praktijk: relevante en boeiende foto-opdrachten”

In de leeromgeving zal je, naast de videolessen, ook de foto-opdrachten duidelijk en uitvoerig beschreven zien staan. De opdrachten maak je eveneens op je eigen tempo. Na het indienen, krijg je feedback en verneem je wat er goed is en waar er nog ruimte voor verbetering mogelijk is. Je krijgt ook een score bij elke opdracht: van 1 tot maximum 5 sterren. Op elk moment kan je jouw tussentijds resultaat opvolgen en wanneer alle opdrachten uitgevoerd en beoordeeld werden, dan zie je meteen jouw eindresultaat.

Online cursus digitale fotografie: Foto-opdracht in elektronische leeromgeving

“Vragen binnen 48 uur beantwoord”

De leraar zal je optimaal proberen te begeleiden tijdens jouw leerproces. Zit je met een vraag of heb je een opmerking, dan kan je die steeds via de leeromgeving doorgeven. Op schooldagen mag je binnen de 48 uur een uitgebreid antwoord van de leraar verwachten. Er is geen limiet op het aantal vragen dat je via de leeromgeving mag stellen. Deze persoonlijke begeleiding, door een gediplomeerde vakleraar, onderscheidt onze online cursus van vele andere online cursussen fotografie!

Online cursus digitale fotografie: Berichten zenden en ontvangen in elektronische leeromgeving

“Duur en kostprijs van de cursus”

De cursus loopt over één semester van een schooljaar (20 kalenderweken). Alle foto-opdrachten moeten voor het einde van het semester ingediend zijn. Nadien krijg je nog minstens vier weken toegang tot de videolessen en het cursusmateriaal. Volg je daarna de online cursus ‘Digitale fotografie 2’ of 'Lightroom 1', dan behoud je een semester langer de toegang tot de inhoud van de online cursus.

De cursus kost slechts €90,00 (+€3,00 bijdrage voor het software-aanbod). Indien je dat wenst, kan je bij de inschrijving een factuur aanvragen (b.v. als zelfstandige, voor je werkgever of bij betaling met KMO-portefeuille). Ben je werknemer, dan kan je voor deze cursus tot 60 uren Vlaams opleidingsverlof opnemen! Kan je gebruik maken van opleidingscheques, dan kan je tot €46,50 besparen op deze cursus!

“Hoe inschrijven voor deze cursus?”

Neem alvast jouw identiteitskaart bij de hand, tijdens het inschrijven wordt namelijk jouw Rijksregisternummer gevraagd. Betalen kan met kredietkaart (Visa, MasterCard) of bankkaart (Maestro).

Klik op onderstaande knop om je in te schrijven:

Krijg je de melding 'Volzet' stuur dan zeker een bericht naar joan@cvoscala.net. We kijken dan of er een extra groep kan voorzien worden.

Na het inschrijven zal je via e-mail een bevestiging van de aanvraag tot inschrijving ontvangen. Een tweede bericht met de bevestiging van de inschrijving en jouw inschrijvingsformulier volgt enkele uren tot één werkdag later.

Belangrijk: Enkele dagen voor de officiële start van de cursus zal je van de leraar een uitgebreid bericht ontvangen met de link om je te registreren op de elektronische leeromgeving van de cursus. Daarna kan je starten met de lessen.

Mocht het online inschrijven niet lukken of heb je vragen bij deze procedure, contacteer ons dan zeker op joan@cvoscala.net. We helpen je graag verder.

Je kan ook inschrijven via één van de secretariaten van CVO Scala. De administratie is ook bereikbaar via e-mail of telefoon. Geef duidelijk mee dat je informatie wenst over of je wenst in te schrijven voor de cursus 'Digitale fotografie 1 @home' met nummer 16511.

De secretariaten zijn momenteel gesloten maar zijn terug open vanaf 19 augustus.

“Grote korting voor Adobe Creative Cloud”

Je kan het inschrijvingsgeld voor deze cursus snel terugverdienen. Als cursist van CVO Scala kan je een jaarabonnement op 'Adobe Creative Cloud - Alle apps' aankopen voor slechts €89,95 in plaats van €235,95. Je krijgt dan o.a. deze programma’s een jaar lang ter beschikking: Lightroom, Photoshop, Illustrator, InDesign, Premiere Pro, Dreamweaver en Acrobat Pro. In het jaarabonnement zit ook 100 Gb cloudopslag.

Online cursus digitale fotografie: Grote korting voor Adobe Creative Cloud

Wat cursisten vertellen
Enkele reacties na anonieme bevraging

Ik vind deze cursus erg goed gemaakt, ideaal voor op afstand te volgen van thuis uit. Ik ben telkens weer verbaasd van de professionaliteit van de lessen/leerkracht.


Gewoon super tevreden. Ik vind de filmpjes geweldig omdat ze herbekeken kunnen worden. De uitleg is zeer diepgaand en er worden voor de leek meer dan gewone woorden gebruikt! Ik ben ook heel blij dat er een vervolg op komt.


Zeer aangename lessen. Top dat we dit op eigen tempo kunnen doen zonder vaste contactmomenten. Opdrachten zijn leuk en de feedback is zeer goed.


De uitleg in de video's is heel duidelijk. Ik kan met de opdrachten en de extra oefeningen gemakkelijk aan de slag. Het is ideaal dat de leerkracht ook beschikbaar is voor vragen. Het is een groot voordeel dat ik de lessen kan bekijken wanneer het past in mijn agenda, een cursus op vaste lesdag volgen is voor mij op dit moment onmogelijk.


Het online lesgeven is een toegankelijke manier om alle lessen op eigen tempo te volgen. Het feit dat er ook genoeg spreiding qua tijd zit voor de opdrachten is zeker ook aangenaam. Kortom, ik ben zeer tevreden over de cursus voorlopig! Er is ook telkens voldoende duiding bij de diverse opdrachten.


Al veel bijgeleerd. Ik vind de oefeningen heel interessant, om theorie naar praktijk om te zetten. Voor mij mogen er nog meer oefeningen in de cursus zitten. Ook van de lesgever krijg ik heel vlot en duidelijk antwoord op mijn vragen.


Het was zeer leerzaam en voldoende leerstof voor een eerste initiatie binnen digitale fotografie. Ik zal me dan ook zeker inschrijven voor deel 2 als deze online verschijnt.


Goede duidelijke filmpjes, zeker met aanvulling van het boek. Fysiek les krijgen blijft mijn voorkeur hebben omwille van de regelmaat en de nauwere begeleiding. Echter deze manier van leren is ook erg goed en leuk. Ik heb dan ook geen verbeterpunten.

Inschrijven

Aanbod september 2024

Digitale fotografie 1 @home

Voordelen

Opleiding erkend door de Vlaamse overheid

Referentie ODB: ODB-Y00463-009
Officiële benaming: ICT in een Creatieve Context - Start to create.

Cursus komt in aanmerking voor:

Vlaams opleidingsverlof
Krijg tot 60 uren betaald opleidingsverlof
Opleidingscheques
50% van het inschrijvingsgeld terugbetaald

Begeleiding door ervaren vakleerkracht
Gratis Microsoft 365!

Word, Excel, Powerpoint, Publisher en meer...

62% korting voor Adobe Creative Cloud

Lightroom, Photoshop, Illustrator, Premiere, InDesign, Dreamweaver en meer...

Overzicht lessen

Alle videolessen, oefeningen en ander lesmateriaal zijn bij de start van de cursus meteen beschikbaar in de leeromgeving.

Kennis over licht is voor een fotograaf heel belangrijk. In deze eerste les kom je te weten hoe een camera lichtstralen verwerkt tot een herkenbaar beeld en dat op ongeveer dezelfde manier als onze ogen. Dankzij een lens in ons oog en in de camera kunnen we scherpe beelden zien en fotograferen. We bekijken hoe de lens dat voor elkaar krijgt.

Kleurenfotografie is niet zo eenvoudig gebleken. In de videoles kom je te weten wat kleuren precies zijn, hoe wij kleuren kunnen zien en hoe een camera ze kan vastleggen.

Een goede foto is correct belicht, heeft de juiste kleuren en toont het onderwerp scherp. Voor dat laatste zijn lenzen nodig, in onze ogen en in de camera. We bespreken tenslotte ook het begrip scherptediepte.

Met één lens kan je slechts op één enkele afstand scherpstellen. Om te kunnen scherpstellen dichtbij én veraf is een optisch systeem met meerdere lenzen nodig: dat is het objectief. In deze les bekijken we de belangrijkste eigenschappen én creatieve mogelijkheden van een zoomobjectief. 

Objectieven zijn niet perfect. We moeten dan ook rekening houden met veel voorkomende lensfouten. Je kan zelf testfoto's maken om deze lensfouten aan het licht te brengen. Verder krijg je tips om deze fouten al bij de opname te verminderen. 

De keuze aan digitale camera’s is enorm. Er zijn compactcamera’s, compacte systeemcamera’s, spiegelreflexcamera’s, actiecamera’s, alziende 360° camera’s en zelfs vliegende camera’s, de drones… In de videoles worden enkele gewone en enkele bijzondere cameramodellen getoond en hun sterke en minder sterke punten besproken.

In deze les kijken we binnenin de digitale camera. De belangrijkste onderdelen: de sensor,  het geheugenkaartje en de programmastanden worden besproken. Neem ook de handleiding van jouw fototoestel erbij voor de technische specificaties. 

Alle digitale camera's maken foto's in JPG-formaat. Alle compacte systeemcamera's en uiteraard alle spiegelreflexcamera's bieden daarnaast ook een Raw-bestandsformaat aan. Deze les start dan ook met Lightroom Classic of Photoshop waar we samen de bewerkingsmogelijkheden van het bestandsformaat Raw ontdekken.
Daarna bespreken we de  lichtmeetmethodes van de camera:

  • é matrixmeting (T meervlaksmeting),
  • b spotmeting en
  • V deelmeting en/of ` centrumgerichtmeting.

Wanneer kies je welke methode?
Praktijk: foto's maken met de twee uiterste lichtmeetmethodes.

Moderne digitale camera’s zijn voorzien om snel en heel precies automatisch scherp te stellen. In deze les bekijken we welke autofocusopties er nuttig zijn bij het fotograferen van landschappen, portretten en stillevens en welke bij sport en snelle bewegingen.

Bij sommige onderwerpen of situaties heeft de autofocus van de camera het moeilijk. Gelukkig kan je met de meeste objectieven ook gemakkelijk en snel handmatig scherpstellen.

Landschapsfotografen nemen de tijd om één mooie opname te maken. Sportfotografen en paparazzi hebben soms maar enkele seconden tijd om een foto te maken. Een snelle continue opname (¤) is dan nuttig. Die kan je kiezen onder Transportmode of Ontspanstand.

Verder in deze les bekijken we ook de opties om de camera op afstand te bedienen via f zelfontspanner, infrarood, bluetooth of WiFi.

In deze les krijg je een aantal basistips voor het fotograferen van personen en huisdieren. Hoe plaats ik een persoon het best in beeld en welk licht levert meer flatterende foto's op? Je leert ook het effect van het camerastandpunt in te schatten bij het fotograferen van personen. 

In de tweede les rond het thema Compositie, krijg je vooral tips voor het fotograferen van steden en landschappen.

Verder krijg je nog enkele algemene compositietips. Vooral het principe van de 'gulden snede' is een interessant uitgangspunt voor mooie en evenwichtige composities in je foto's. Wanneer je de tips uit deze les volgt, dan is de kans groot dat jouw volgende vakantiefoto’s op meer bewondering mogen rekenen.

Van bij de eerste les in deze basiscursus fotografie, hebben we het over het i diafragma gehad. Het regelde de hoeveelheid binnenvallend licht in het objectief en het had ook een invloed op de scherptediepte. Maar er valt nog veel meer te vertellen over het diafragma.

In deze les leer je wat f-stops en diafragmawaarden zijn en hoe je jouw digitale camera instelt om minder of meer scherptediepte te krijgen. En met de juiste diafragmawaarde kan je ook sterretjes zien in je foto's...

Naast het diafragma speelt de belichtingstijd of sluitertijd een cruciale rol voor de belichting van een foto.

De sluitertijd levert ook een creatief effect op: het bepaalt de hoeveelheid beweging in een foto.

Bewegingsonscherpte in een foto is niet altijd ongewenst. Hoe dat zit, kom je ook in deze videoles te weten.

Deze videoles start met de bespreking van de O-stand voor het kiezen van lange of niet voorspelbare sluitertijden zoals bij het fotograferen van vuurwerk of bliksemschichten.

Diafragma en sluitertijden zijn de belangrijkste belichtingsparameters bij het maken van een foto. Maar er is ook nog een derde belichtingsparameter: de lichtgevoeligheid of ISO-waarde. Wanneer zet je deze op automatisch (Î) en wanneer kies je die toch beter zelf?

In de voorbije lessen hebben we de belichtingsparameters uitgebreid besproken: je weet nu alles over het diafragma, de sluitertijd  en de lichtgevoeligheid.

Dit betekent dat je vanaf nu de perfect belichte foto kan maken. Of toch niet? Helaas: in de programmastanden Auto, P, A en S of Av en Tv, maakt de camera kleine of grote belichtingsfouten. Hoe dat zit en hoe je alsnog de perfecte belichting krijgt, via de optie belichtingscorrectie (Ø) en het histogram,... dat kom je in deze les te weten!

Naast een goede belichting zijn ook de juiste of de gewenste kleuren belangrijk voor een mooie foto. Om de perfecte kleuren te kunnen vastleggen is wat technische kennis nodig. Vooral de begrippen kleurtemperatuur ({) en witbalans zijn hierbij belangrijk.

De witbalans bepaalt hoe de camera de kleuren moet bijsturen tijdens de opname. Enkel de juiste witbalans levert de juiste kleuren op. Voor productfoto's, waar kleuren belangrijk zijn, wordt de witbalans handmatig (Å) ingesteld, een procedure dat enige oefening vraagt. Voor sfeervolle foto's kan een fout ingestelde witbalans toch mooiere foto's opleveren!

In de vorige lessen leerde je de begrippen kleurtemperatuur en witbalans kennen. Deze zijn belangrijk om de correcte kleuren te krijgen. Voor sommige onderwerpen, zoals bloemen en planten bijvoorbeeld, mogen de kleuren iets sterker zijn en de scherpte mag ook wat meer zijn bij landschappen dan bij portretten. Dat soort subtiele aanpassingen kan je doorvoeren via de Beeldstijlen (Z) of Picture Control. 

Fotografeer je een persoon met de interne flitser van een kleine camera, dan is er kans op rode ogen. Wat is de oorzaak van dit fenomeen en hoe kan je het vermijden?

In de voorbije lessen hadden we het regelmatig over scherpte en scherptediepte. Wat scherpte betreft, wordt in deze les een stappenplan opgesteld waarmee je de scherpst mogelijke foto kan maken.

Voor de allerscherpste foto is een degelijk statief nodig. Je krijgt tips en advies bij de aankoop van zo'n statief of van een monopod.

Over scherptediepte weet je intussen al één en ander. Maar het is zeker een goed idee om nog eens de drie parameters die het beïnvloeden, op te sommen:

  • De diafragmawaarde
  • De werkelijke brandpuntsafstand
  • De scherpstelafstand

Zo weet je hoe je foto’s maakt met een minimum of een maximum aan scherptediepte.

Neem ook je smartphone bij de hand, want we bekijken een handig app om de ideale scherptediepte te berekenen.

Leraar Joan Staels

Uw leraar

Joan Staels is fotograaf en reportagemaker en werkte ondermeer voor Vlaamse Uitgeverijen zoals Lannoo en Pelckmans. Hij publiceerde meerdere boeken over digitale fotografie en fotobewerking in eigen beheer. Joan heeft meer dan 30 jaar onderwijservaring.

Praktische info

Aantal lessen: 17
Prijs cursus: €93
Handboek: €24,95
Apart te koop via handboeken.be

De cursus start opnieuw in
september 2024

Inschrijven kan online (zie hierboven) of via één van de secretariaten.