Online cursus fotografie

Online cursus 'Digitale fotografie 1'

Online cursus digitale fotografie: Basistechnieken

“Verwerf op eigen tempo een degelijke basiskennis fotografie.”

De online cursus digitale fotografie bij CVO Scala is niet gebonden aan vaste uren of aan een vaste lesplaats. Je kan op eigen tempo een degelijke basiskennis fotografie verwerven. Je leert onder meer hoe je de belichting en de kleuren regelt en hoe de perfecte scherpte en scherptediepte ontstaan. Daarnaast is er ook ruim aandacht voor compositie en krijg je veel tips voor het fotograferen van personen, huisdieren, landschappen, voeding en producten. Fotobewerking komt ook aan bod.

“Professioneel opgenomen videolessen”

Online cursus digitale fotografie: Elektronische leeromgeving

De kern van de online cursus zijn uitgebreide, professioneel opgenomen videolessen in zeer hoge beeldkwaliteit (4K UltraHD) waarin de leraar op een duidelijke en gestructureerde manier uitleg geeft. Het grote voordeel van videolessen is dat je op elk moment kan pauzeren of delen kan herbekijken. De video's kan je schermvullend bekijken op pc, laptop, tablet of smartphone. De videokwaliteit past zich automatisch aan de beschikbare internetverbinding aan zodat je zonder hapering of onderbreking kan kijken.

“Innovatieve en gebruiksvriendelijke elektronische leeromgeving”

Online cursus digitale fotografie: Elektronische leeromgeving

De online lessen worden aangeboden via een zelf ontwikkelde, innovatieve en zeer gebruiksvriendelijke elektronische leeromgeving die je kan bekijken op computer, tablet of smartphone. De videolessen worden aangevuld met extra lesmateriaal zoals een fotogalerij, een quiz, een simulatie, extra video’s of oefeningen die je vrijblijvend kan uitproberen.

“Praktijk: relevante en boeiende foto-opdrachten”

In de leeromgeving zal je, naast de videolessen, ook de foto-opdrachten duidelijk en uitvoerig beschreven zien staan. De opdrachten maak je eveneens op je eigen tempo. Na het indienen, krijg je feedback en verneem je wat er goed is en waar er nog ruimte voor verbetering mogelijk is. Je krijgt ook een score bij elke opdracht: van 1 tot maximum 5 sterren. Op elk moment kan je jouw tussentijds resultaat opvolgen en wanneer alle opdrachten uitgevoerd en beoordeeld werden, dan zie je meteen jouw eindresultaat.

Online cursus digitale fotografie: Foto-opdracht in elektronische leeromgeving

“Vragen binnen 24 uur beantwoord”

De leraar zal je optimaal proberen te begeleiden tijdens jouw leerproces. Zit je met een vraag of heb je een opmerking, dan kan je die steeds via de leeromgeving doorgeven. Op werkdagen mag je binnen de 24 uur een uitgebreid antwoord van de leraar verwachten. Er is geen limiet op het aantal vragen dat je via de leeromgeving mag stellen. Deze persoonlijke begeleiding, door een gediplomeerde vakleraar, onderscheidt onze online cursus van vele andere online cursussen fotografie!

Online cursus digitale fotografie: Berichten zenden en ontvangen in elektronische leeromgeving

“Duur en kostprijs van de cursus”

De cursus loopt over één semester van een schooljaar (20 kalenderweken). Alle foto-opdrachten moeten voor het einde van het semester ingediend zijn. Nadien krijg je nog vier weken toegang tot de videolessen en het cursusmateriaal. Volg je daarna de cursus ‘Digitale fotografie 2’, in afstands- of in contactonderwijs, dan behoud je een semester langer de toegang tot de inhoud van de online cursus.

De cursus kost slechts €90,00. Indien je dat wenst, kan je bij de inschrijving een factuur aanvragen (b.v. als zelfstandige, voor je werkgever of bij betaling met KMO-portefeuille). Ben je werknemer, dan kan je voor deze cursus tot 60 uren Vlaams opleidingsverlof opnemen! Kan je gebruik maken van opleidingscheques, dan kan je tot €46,50 besparen op deze cursus!

“Hoe inschrijven voor deze cursus?”

De online cursus start in september 2021. Inschrijven is op dit moment nog niet mogelijk. Vanaf begin mei pas zal je voor deze cursus kunnen inschrijven. Wees er dan snel bij, deze cursus was in januari zeer snel volzet.

“Grote korting voor Adobe Creative Cloud”

Je kan het inschrijvingsgeld voor deze cursus snel terugverdienen. Als cursist van CVO Scala kan je een jaarabonnement op 'Adobe Creative Cloud - Alle apps' aankopen voor slechts €75,00 in plaats van €235,95. Je krijgt dan o.a. deze programma’s een jaar lang ter beschikking: Lightroom, Photoshop, Illustrator, InDesign, Premiere Pro, Dreamweaver en Acrobat Pro. In het jaarabonnement zit ook 100 Gb cloudopslag.

Online cursus digitale fotografie: Grote korting voor Adobe Creative Cloud

Wat cursisten vertellen

Peter-Paul L.

Goede duidelijke video’s om beter te kunnen fotografen met je digitale camera

Vincent W.

De fotografie wordt op een verstaanbare en interessante manier uitgelegd. Heel knap gemaakt !

Barend D.

De lessen zijn niet alleen zeer begrijpelijk maar ook op een ontspannende manier uitgelegd. Daarnaast zijn ze ook actueel wat de nieuwste techniek betreft. Maar ook de tijd van de filmrolletjes wordt niet vergeten. Gelukkig geen hoogdravende taal.

An W.

Super reeks! Ondertussen zit ik aan video 5. Ik ga eerst de hele reeks bekijken, en begin dan terug opnieuw, mét uitvoering van de opdrachten.

Voordelen

Opleiding erkend door de Vlaamse overheid
Cursus komt in aanmerking voor:

Vlaams opleidingsverlof
Krijg tot 60 uren betaald opleidingsverlof
Opleidingscheques
50% van het inschrijvingsgeld terugbetaald

Begeleiding door ervaren vakleerkracht
Gratis Microsoft Office 365!

Word, Excel, Powerpoint, Publisher en meer...

68% korting voor Adobe Creative Cloud

Lightroom, Photoshop, Illustrator, Premiere, InDesign, Dreamweaver en meer...

Inschrijven

Aanbod september 2021

Digitale fotografie 1 in afstandsonderwijs start opnieuw in september 2021.

Overzicht lessen

Alle videolessen zijn meteen beschikbaar in de leeromgeving.

Les 1:

Tekenen met licht: kleur en optica
De fysica achter licht en kleur. Werking van ons oog en van een analoge camera. Werking van een enkelvoudige lens.

Les 2

Het objectief
De functie en de toepassingen van brandpuntsafstanden in de fotografie. Het begrip lichtsterkte. Onvermijdelijke lensfouten en hoe ze te verminderen.

Les 3

Digitale camera's
De werking van een digitale camera. Demonstratie van verschillende cameratypes en van speciale camera's zoals 360° camera's en drones.

Les 4

De digitale camera
We kijken binnenin de digitale camera en bespreken onder meer de beeldsensor, het geheugenkaartje en de programmastanden.

Les 5

Bestandsformaten en lichtmeting
Mogelijkheden van het bestandsformaat Raw. Lichtmeetmethodes matrix, deelmeting, spot en wanneer ze te gebruiken.

Les 6

Autofocus
Autofocusmethode kiezen in functie van het onderwerp: landschap, portret, sport, actie...

Les 7

Transportmode
Met onder meer: Enkelbeeld voor stillevens, Continu opname voor actiefoto's en de zelfontspanner voor groepsfoto's en selfies. De camera op afstand bedienen met infrarood, bluetooth of WiFi.

Les 8

Compositie (deel 1)
Tips voor het fotograferen van personen en huisdieren.

Les 9

Compositie (deel 2)
Tips voor het fotograferen van landschappen en steden. Het principe van de Gulden snede.

Les 10

Diafragma
Alles over het diafragma: f-stops, scherptediepte, diffractie...

Les 11

Sluitertijd
Alles over de sluitertijd: beweging, lichtsporen, bevriezen...

Les 12

Bulb en ISO
Fotograferen met lange sluitertijden via Bulb. Alles over de lichtgevoeligheid of ISO-snelheid.

Les 13

Belichtingscorrecties en bracketing
Het belichtingshistogram. Correct belichten van moeilijke onderwerpen met belichtingscompensatie. De cameratechniek automatisch belichtingsbereik of bracketing voor contrastrijk belichte onderwerpen.

Les 14

Kleur
Begrippen kleurtemperatuur en witbalans. De juiste of de gewenste kleuren bekomen in foto's. Kleurcorrectie in een Raw-foto.

Les 15

Beeldstijlen en rode ogen
Mooie, sterke kleuren en contrasten via beeld- of filmstijlen. Wat zijn 'rode ogen' en hoe kan je ze voorkomen?

Les 16

Scherpte
Stappenplan voor het maken van de allerscherpste foto. Demonstratie camerastatieven: van studiostatief tot monopod.

Les 17

Scherptediepte herbekeken
De ideale scherptediepte bepalen. De hyperfocale afstand en het belang ervan voor landschapsfotografie.

Leraar Joan Staels

Uw leraar

Joan Staels is fotograaf en reportagemaker en werkte ondermeer voor Vlaamse Uitgeverijen zoals Lannoo en Pelckmans. Hij publiceerde meerdere boeken over digitale fotografie in eigen beheer. Joan heeft bijna 30 jaar onderwijservaring.

Praktische info

Aantal lessen: 17
Prijs cursus: €90
Handboek: €24,95
Apart te koop via handboeken.be